Сглобяеми къщи – част от техните плюсове и минуси

Безспорният плюс на търсенето и строителството на сглобяеми къщи е това, че не се изисква висока консумация на отоплителна енергия. Ако дизайнът е направен по всички правила и изисквания, монтирани са врати прозорци от висококачествени материали. Тогава ще имаме минимална консумация на топлинна енергия в отоплителния сезон.

Затова можете да използвате безопасна автоматична техника и да поддържате комфортна температура в къщата през цялата година. Дори ако е инсталиран електрически бойлер, разходите ще бъдат доста умерени. Що се отнася до недостатъците, това е преди всичко по-сложна организация на въздушния обмен.

Сглобяеми къщи и техните недостатъци

Основният недостатък е свързан с микроклимата. По-точно с трудността да се поддържа оптималното ниво на влажност и съдържание на кислород във въздуха. Херметичната стена не пуска външен студ. Но в същото време не изпуска влажния въздух от помещенията. Поради високата влажност възприеманата температура вътре без правилно организирана вентилация винаги е по-ниска от реалната. Частично решаването на проблема позволява модерни отоплителни системи с принудителна конвекция и устройства за вентилация на свеж въздух (прозорец, стена). И най-ефективните захранващи и изпускателни системи с рекуперация на топлина.

Друг недостатък е сравнително краткият живот на сградата, дължащ се главно на свойствата на изолацията. За да изградите зимна стабилна къща с експлоатационен живот над 40 години, трябва да изберете само висококачествени материали и да следвате правилата за тяхното инсталиране. Все пак препоръчителността да се издигне „къща от векове“ днес е под въпрос: архитектурната мода се променя твърде бързо, приоритетите на поколенията са твърде различни.

Когато плюсовете и минусите на рамковите къщи се разглеждат на строителни форуми, те често пишат отзиви за гризачи, които уж често започват да се заселват вътре в стените. Те говорят главно за  определен вид панели, тъй като мишките не живеят в минерална вата. Така че, при правилното строителство, тоест липсата на празнини, цепнатини, пролуки в стените и пода, разни видове гризачи могат да  заплашват не повече от която и да е друга сграда, различна от сглобяемата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *