Българска система за таксуване и закупуване на електронни винетки

Българска система за таксуване и закупуване на електронни винетки

Разположена между Румъния, Турция, Гърция и страните от Балканския регион, България е важен кръстопът в Европа с 803 км магистрали и 2312 км първокласни пътища. България е на 25-то място от 28 държави по качество на пътната инфраструктура според Евростат. Качеството на пътищата оказва влияние върху навременността на превозите и се отразява на решенията, взети от мениджърите на автопаркове, докато планират маршрути за техните автопаркове. Така че България се нуждае от модерна система за закупуване на електронни винетки, която осигурява солидна инвестиция, която поддържа пътната инфраструктура на страната.

Нова система за онлайн плащане от 2020 г.

Преди февруари 2020 г. България използваше времево базирана система от винетки за платени пътища. Тя беше заменена с нова базирана на разстояние система като първа стъпка към Европейската електронна услуга за таксуване (EETS). България избра да използва GNSS технологията, за да подкрепи новата си система за таксуване със свободен поток, за да позволи на флотите да пътуват лесно из цялата страна. Въз основа на системата за сателитна връзка, GNSS предоставя точна и надеждна информация за таксуването на участниците в движението (RUC).

Видове винетки спрямо вида на превозното средство

Всички превозни средства с общо тегло над 3,5 тона, както и автобусите, подлежат на заплащане на пътна такса. Таксите се основават на класа на емисиите, броя на осите, теглото и пътя, по който се движи камионът.

Камионите с минимално общо тегло от 12 метрични тона трябва да имат регистрирана евровинетка като такса за плащане по магистралите в Холандия, Люксембург, Дания и Швеция. Евровинетката се поръчва за срок от един ден до една година. За компаниите с голям автопарк закупуването на годишната евровинетка за всичките си камиони наведнъж често се превръща във финансова тежест и създава проблеми с паричния поток

Начини за закупуване на електронни винетки

В момента има 2 опции за регистрация и плащане на пътни такси в България: Route Pass или OBU. Транспортната компания може да направи избор въз основа на своите предпочитания.