Постелка за йога и пилатес

Постелка за йога и пилатес

Усъвършенстване на йога практиката с помощта на блокове

Постелка за йога и пилатес. Ако по време на йога практиката се сблъскате с проблеми като вдигане на собственото тегло в баланс на ръцете, мускулно напрежение на врата и раменете при навеждането напред, затруднения в прекалено дълго седене на пода, залитане в изправени асани, затруднения с правилната стойка настройка и т.н. и т.н., тогава йога тухлите могат да бъдат най-добрите ви приятели.

Дори опитни практикуващи намират блоковете за полезни за изучаване на анатомията на асана или ги използват за дълбока релаксация. Най-добре е да купите 2 блока наведнъж, а не един блок, тъй като това значително увеличава броя на начините за тяхното използване.

Ето и асани, в които можем да използваме блокове:

  1. Куче, обърнато надолу или „Adho Mukha Svanasana“ е една от най-често срещаните йога асани. За начинаещите може да бъде трудно да я изпълняват в началото, но с течение на времето, с напредването на практиката, много често тя се превръща в любима „релаксираща“ поза.

Ползи:

– подобрява кръвообращението и лимфната система, подхранва и съживява клетките в тялото;

– разширява гърдите и укрепва белите дробове, подобрявайки дихателната функция;

– облекчава натоварването на гърба, което допринася за свободния поток на енергия.

  1. Поза на камила или „Устрасана“ – отваря анахата (сърдечна чакра). Начинаещите много често не могат да докоснат краката си с ръце, без да напрягат гърба или врата. Затова можете да започнете с използване на подпори, а именно поставяне на две длани върху блоковете, поставяне до всяка пета и поставяне на максимална височина.

Ползи:

– добавя гъвкавост и здравина;

– стимулира храносмилането;

– разтяга лумбалните мускули;

– подобрява стойката.

За хората, които тепърва започват да практикуват йога, ще е достатъчно да си купят удобна и издръжлива йога постелка и калъф за носене. Но за тези, които решат да практикуват йога сериозно, професионалистите съветват да си купят различни спомагателни аксесоари за йога практика, които ще помогнат за изпълнението на по-сложни комбинации от упражнения, ще ги обезопасят по време на практиката.