Какви биват видовете вина според състав и приготвяне?

Видове вина

Видове вина – различават се помежду си по състав, начин на приготвяне, вкус и хранителна стойност, че няма обща класификация на вината за всички държави – производители.

Според съдържанието на добавен алкохол те се делят на натурални и обогатени.

Естествените вина се приготвят само от плодовете на грозде, без добавяне на вещества, използвани при производството на вина от други категории, по-специално, без алкохол и захарно цвекло.

При производството на такива вина захарта, съдържаща се в гроздовата маса, или се ферментира до края, или специално се оставя неферментирала, за да придаде на виното специален послевкус.

Според съдържанието на захар естествените вина се делят на:

  • сухи
  • полусухи
  • полусладки
  • десертни

Обогатените вина се делят на

  • сухи
  • десертни
  • ликьорни

Сухите вина се получават с пълна ферментация на сока, които се отличават с лекотата и нежността на вкуса и характерната приятна киселинност. Името им обикновено съдържа името на сорта грозде, от който са направени: Алиготе, Ризлинг, Силвестър, Ркацители.

За приготвяне на тези вина гроздето се прибира, когато съдържанието на захар в него достигне 18-20%. След пресоване на гроздето се използват само първите фракции от най-високо качество на сок. Правилно приготвените сортови вина имат свой ярък нюанс на аромат и вкус. Цветът на виното може да бъде бял, розов или червен – но това зависи не само от цвета на гроздето, но и от технологията на производство.

Сухите червени вина се различават от белите по особен букет и вкус. Те се характеризират с пълен вкус и лека стипчивост. Тези вина са добре развит букет от сортове грозде като Каберне, Саперави, Мерло и други.

Гроздето за производство на червени вина се добива, когато съдържанието на захар в него достигне 20–23%, което съответства на натрупването на максимално количество оцветители и ароматни вещества в него. Следователно, силата на тези вина е по-висока от тази на белите, а киселинността е по-ниска.

Танините, багрилата и ароматите се намират в твърдите части на гроздовия грозде, така че червените вина се получават чрез ферментация не сок, а целулоза. Червените вина са по-богати на биологично активни вещества от белите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *